Elektrische Bakfiets

Opzoek naar de beste elektrische bakfiets? Wij hebben een selectie gemaakt die zowel budget vriendelijk is, als de juiste kwaliteit aanbied. In deze blog vertellen we je meer over de elektrische bakfiets.

Laatste check op januari 2021

     Troy E-bike 

Elektrische Bakfiets

Elektrische fietsen zijn een van de meest bekende vervoersmiddelen in de categorie van elektrisch rijden. Zo een elektrische fiets is bijna hetzelfde als een normale, maar met de elektrische trapondersteuning wordt fietsen veel aangenamer. Handig wanneer je bijvoorbeeld even de boodschappen wilt halen of de stad uit wilt zonder in de file te zitten. Maar wat doe je nu als je de kinderen wilt meenemen en terugkomt met extra baggage (de boodschappen!)? De oplossing is snel gevonden: elektrische bakfietsen. Een elektrische bakfiets is een fiets met een enorme bak aan de voorkant. Daar kunnen dan baggage en kinderen in zitten. Het zijn twee – of driewielers en rijden precies als een normale fiets. Het enige is dat bakfietsen wat meer gewicht hebben, je gaat het dus zwaarder hebben bij het trappen. Gelukkig is ook daarvoor iets bedacht; met elektrische trapondersteuning wordt ook het rijden op een bakfiets erg leuk! Om deze reden hebben we een handig overzicht van de beste 2 elektrische bakfietsen van dit moment opgesteld, zodat je binnenkort heel gemakkelijk eentje kan aanschaffen.
[toc]
In het kort
  • Shimano Nexus versnellingen
  • Maximaal 25 km/uur
  • Bereik 30 – 50 km

Troy E-bike Special Bakfiets

Het eerste model dat we bespreken, is een unisex elektrische bakfiets van het merk Troy. Dit merk wordt op de markt gebracht door Bimas Bikes, een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen van verschillende fietsmodellen. De Troy fietsen zijn bedoeld voor kleintjes en voor degene die net iets anders wilt van een fiets, iets unieks. Dit kan zeker ook gezegd worden van deze elektrische bakfiets.

De 3 – wielige elektrische Troy bakfiets is gemaakt van staal en is in een aantal kleuren te verkrijgen. Verder rijdt het op 6 Shimano Nexus derailleur versnellingen en 2 handremmen. Tijdig remmen voor een stoplicht is dus geen probleem. Er kan een snelheid van maximaal 25 km/uur bereikt worden en met een volledig opgeladen batterij, kun je 30 – 50 km afleggen. Dit is inclusief trapondersteuning.

Plek voor baggage en kinderen is er voldoende. Aan de achterkant is er een baggagedrager met snelbinders en aan de voorzijde de bak, waarin er 2 zitbankjes zijn aangebracht. Dit is goed voor 4 zitplaatsen. Voor de veiligheid zijn er ook gordels aanwezig. Aan de veiligheid van de fietser is ook gedacht. De bakfiets heeft namelijk reflecterende banden en LED verlichting aan de voor – en achterzijde van de fiets.

Zoals je ziet is dit een prima fiets voor wanneer je boodschappen gaat halen en de kinderen niet thuis kan laten. Of gewoon een dagje buiten de stad zonder de auto. Het kan allemaal met de Troy elektrische bakfiets.

Ook te koop via:

Bakfietsen zijn al een hele tijd geleden op de markt gebracht, maar het gebruik van deze fietsen werd op een bepaald moment steeds minder. Dit had vooral te maken met het logge formaat en gebruiksongemak. Met de vele technologische uitvindingen veranderde dit gelukkig en zien we de nieuwste modellen bakfietsen weer terug in het verkeer. Vooral in Nederland en de VS kom je bakfietsen tegen, die gereden worden door moeders en vaders met hun kroost. Het is een makkelijke en goedkope manier om in drukke steden over de weg te gaan met het hele gezin. Het voordelige is dat er nu ook elektrische bakfietsen verkocht worden, waardoor een bakfiets ook voor langere afstanden te gebruiken is.

Soorten bakfietsen

Bakfietsen vind je tegenwoordig in verschillende modellen en merken, maar ze zijn allemaal terug te brengen naar 2 soorten: de klassieke 3 – wieler en de moderne bakfiets met 2 wielen. Elk type heeft zijn voor – en nadelen.

Driewielige bakfietsen hebben, zoals de naam het zegt, 3 wielen. Twee van deze wielen zitten aan weerzijden van de bak en de derde aan de achterkant. Het voordeel aan deze bakfiets is dat er veel meer ruimte in de bak is, je kunt dus meer kinderen en baggage meenemen. Ook is een driewielige bakfiets erg stabiel, je hoeft bijvoorbeeld niet met je voeten te steunen om de fiets in balans te houden wanneer je voor een stoplicht staat. Zijn er nadelen? Helaas wel. Van dit type bakfiets wordt gezegd dat het heel erg schudt, wat minder comfortabel is. Verder moet er gestuurd worden met de stang op de bak. Dit is zwaarder en voelt anders dan een normale fiets. Een ander ding is dat driewielige bakfietsen normaal zwaarder zijn om te trappen, maar met elektrische trapondersteuning komt dat natuurlijk weg te vallen.

Tweewielige bakfietsen hebben een groot wiel aan de achterzijde en een kleiner wiel aan de voorzijde. De bijbehorende bak kan een kleine of grote zijn. Het voordelige aan tweewielige bakfietsen is dat je op bijna dezelfde manier stuurt als bij een normale fiets.

Dit type is ook wat lichter en smaller dan een driewieler en leunt in zijn geheel mee in een bocht. De nadelen? Tweewielige bakfietsen zijn minder stabiel, vooral wanneer ze niet op hun standaard staan. Dit kan lastig worden als kinderen in de bak gaan staan of bewegen. Ook is de bak iets kleiner dan bij een driewielige bakfiets.

Waarop letten bij het kopen van een (elektrische) bakfiets?

Normaal zou een tweewielige bakfiets het best gebruikt kunnen worden voor langere, comfortabele fietstochten zonder teveel baggage of kinderen, terwijl driewielers juist beter zijn als je korte ritjes maakt met een aantal kinderen (meer dan 4) en extra baggage. Maar met de komst van elektrische trapondersteuning hoeft dit onderscheid eigenlijk niet meer; je kunt ook op de driewieler lange fietstochten maken zonder vermoeid te raken.

Andere dingen waar je wel op moet letten bij het kopen van een elektrische bakfiets zijn onder andere:

Goedwerkende remmen. Bakfietsen zijn zwaar, bij het remmen heb je dus extra kracht nodig.
Elektrische bakfietsen mogen in Nederland op de openbare weg. Voor je eigen veiligheid is het goed om een bakfiets met opvallende, felle kleuren te hebben evenals voor – en achterverlichting.
Een stevige standaard die goed in – en uit te klappen is. Daar steunt de gehele fiets nu eenmaal op.
Gordels in de bak om je kinderen mee vast te maken. Kijk of er ook extra ruimte in de bak is voor het geval je meer zitplaatsen wilt.
Zoals je ziet zijn elektrische bakfietsen een echte uitkomst in het drukke verkeer van tegenwoordig. Ondanks het gewicht, trap je heel makkelijk en vervoer je tweemaal zoveel baggage als bij een normale fiets. Aarzel dus niet langer en bekijk onze top 2 voor een overzicht van de beste elektrische bakfietsen die je op dit moment zult vinden.