Elektrische fiets

Opzoek naar de beste elektrische fiets? Wij hebben een selectie gemaakt die zowel budget vriendelijk is, als de juiste kwaliteit aanbied. In deze blog vertellen we je meer over de beste elektrische fietsen.

Laatste check op januari 2021

Elektrische fietsen zijn na elektrische auto’s, de meest bekende in de categorie van elektrische vervoersmiddelen. Verkoopcijfers laten zien dat deze fietsen over de hele wereld razend populair zijn en dit zal in de komende jaren alleen maar toenemen. Deze populariteit komt vooral door de voordelen die het de fietser oplevert. Tegenwoordig zijn er een heleboel verschillende modellen elektrische fietsen die allemaal hun eigen functies en voor – en nadelen hebben. Kiezen voor zo elektrische fiets kan daarom moeilijk worden, het is per slot van een rekening een (flinke) investering. Wij hebben geprobeerd deze lastige klus wat makkelijker te maken door een handig overzicht van de top 5 elektrische fietsen van dit moment samen te stellen.

Beste Elektrische Fiets

NaamDoelgroepAantal versnellingenMet vering Meer informatie
e-4motion MiniKinderen en volwassenen 3Nee
FATBIKE Montana FAT 26Volwassenen9Nee
Popal E-Volution 1.0Vrouwen7Nee
Grünberg E -Times City 8000 HTVolwassenen7Ja
Beixo elektrische vouwfietsVolwassenen7Nee
[toc]
In het kort
 • Opvouwbaar
 • Compact gebouwd
 • 3 versnellingen 

e-4 motion Mini – Elektrische Vouwfiets

Het opvallende aan de e-4 motion Mini is het lage gewicht en de compacte bouw van de fiets. Van elektrische fietsen zijn we het gewend dat ze nogal zwaar en robust gebouwd zijn. De e-4 motion Mini weegt net 14.5 kg en is opvouwbaar. Erg uniek en voordelig omdat je deze elektrische fiets makkelijk kan verplaatsen en vervoeren; het past heel goed in je kofferbak.

Van de e-4 motion Mini is verder bekend dat het de bekende Shimano Nexus 3 versnellingen. Ook is er een controller waarmee je de mate van elektrische trapondersteuning kan stellen. Het Bij het stellen heb je de keuze uit 4 opties: trapondersteuning aan/uit, minimale, middelmatige en maximale trapondersteuning.

De motor van deze fiets vind je in het voorwiel. Volledig opgeladen, kan je tenminste 35 km afleggen met deze elektrische fiets. De e-4 motion Mini heeft een uitvoering van hoogwaardige kwaliteit aluminium en is voorzien van een oxide kleur coating. Dit beschermt de body van de fiets tegen roest. Vanwege haar bouw is de e-4 motion Mini elektrische fiets goed te gebruiken door zowel volwassenen als kinderen.

Als je dus opzoek bent naar een eenvoudig opgebouwde en makkelijk te vervoeren elektrische fiets, waarmee je gewoon naar de trein, het werk of op de camping kunt fietsen, dan is de e-4 motion Mini elektrische fiets zeker een aanrader. Dit model is namelijk goedgekeurd om overal in de EU, op de openbare weg te rijden.

Ook te koop via:

In het kort
 • 9 versnellingen
 • Geschikt voor ruig terrein
 • Stevig gebouwd

Elektrische FATBIKE Montana FAT 26”

De nogal stoer uitziende Montana FAT 26” Acera 9v Disc is een elektrische fiets of fatbike met 9 versnellingen, behorende tot de categorie van derailleurversnellingen. Het heeft een gewicht van 24.3 kg en zoals je kan verwachten is het alleen bedoeld voor volwassenen. Een ander opvallend kenmerk van deze elektrische fiets is het motorvermogen van 250 watt. De derailleurversnellingen en krachtige motor van deze elektrische fiets zorgen ervoor dat je de Montana FAT 26” Acera 9v Disc heel goed kan gebruiken op ruig terrein. Denk maar aan heuvels, bos, zanderige en besneeuwde gebieden. Het is in feite de perfecte cross fiets. Derailleurversnellingen zijn namelijk heel goed geschikt om grote afstanden mee af te leggen.

Volledig opgeladen kan de battterij van deze elektrische fiets zeker 130 km mee. Echter is dit ook afhankelijk van de gebruikte versnellingen en de mate van trapondersteuning. Verder heeft de Montana FAT 26” Acera 9v Disc een middenmotor en hydraulische schijfremmen. Dit betekent dat de motor zal reageren op de kracht waarmee je fietst: hoe harder je trapt, hoe meer trapondersteuning er komt. Deze elektrische fiets kan je ook heel goed gebruiken om in conditie te blijven: het heeft nogal wat gewicht, dus verplaatsen kost je zeker enige inspanning. Daarnaast zijn er 9 verschillende versnellingen waarmee je kan rijden, dus mogelijkheden genoeg om het trappen zwaarder of juist minder zwaar te maken en op die manier te werken aan je conditie.

Heb je een crossfiest nodig of ben je van plan op ruig terrein te gaan fietsen en ben je daarvoor opzoek naar een stoer en steving gebouwd model elektrische fiets? Dan is de Elektrische FATBIKE Montana FAT 26” Acera 9v Disc zeker het bekijken waard.

Ook te koop via:

In het kort
 • 7 naafversnellingen
 • Makkelijk te schakelen
 • LED verlichting

Popal E-Volution 1.0 Elektrische damesfiets

In onze top 5 zitten er niet alleen elektrische fietsen voor de avonturiers. Ook voor fietstochten in de stad zijn er geschikte modellen. Een daarvan is de Popal E-Volution 1.0. Het is een stevig gebouwde maar toch stijlvol uitziende damesfiets, waarvan je bijna zou kunnen denken dat het een normale, niet – elektrische fiets is.

De Popal E – Volution 1.0 is gemaakt van hoogwaardig kwaliteit aluminium en heeft een gewicht van ongeveer 22 kg. Verder kan de fiets in 7 versnellingen gereden worden, het gaat om de bekende Shimano Nexus naafversnellingen. Deze naafversnellingen zorgen ervoor dat je eenvoudig kan schakelen (ook wanneer de fiets stilstaat), je hebt geen last van ratelende kettingen alsgevolg van het schakelen en de fiets heeft bijna geen onderhoud nodig.

De fiets heeft enkele krachtige, oplaadbare batterijen (accu) die na volledig te zijn opgeladen, minstens 60 – 80 km meegaan. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de hoeveelheid trapondersteuning tijdens je fietstocht. Verder is er een voorwielmotor aanwezig met een vermogen van 250 watt. Andere nuttige details zijn de krachtige LED verlichting en een fietsbel.

Ben je een frequente fietser die bijna elke dag door de stad fietst en heb je wat ondersteuning nodig voor de momenten dat het trappen je toch teveel wordt? Wil je genieten van een stijlvolle fiets die weinig onderhoud nodig heeft en je toch van de ene naar de andere plaats brengt? Dan is de Popal E – Volution 1.0 helemaal voor jouw!

Ook te koop via:

In het kort
 • Pedelec
 • 7 versnellingen
 • Bereik van 90km

Grünberg E -Times City 8000 HT

Binnen onze top 5 zit er nog een model die goed geschikt is als stadfiets: de Grünberg E -Times City 8000 HT. Deze elektrische fiets is een pedelec, wat betekent dat de fiets niet vooruit zal komen als je zelf niet meetrapt. De trapondersteuning komt pas in werking wanneer de motor registreert dat jij zelf ook trapt. Sta je stil, dan stopt de trapondersteuning ook. Trapondersteuning gaat tot een maximale snelheid van 25 km/u. Ga je sneller, dan krijg je geen trapondersteuning.

De Grünberg E -Times City 8000 HT heeft 7 versnellingen in de categorie Shimano Nexis naafversnellingen. Schakelen op deze fiets is daarom eenvoudig en aangenaam; geen rammelende kettingen en je kan zelf schakelen wanneer de fiets stilstaat. Omdat het ingebouwde versnellingen zijn, heeft de fiets niet veel onderhoud nodig. Andere kenmerken van deze elektrische fiets zijn een middenmotor met vermogen van 250 watt, vorkvering, velgremmen, een aluminium frame, verlichting en een baggagedrager. Met een volledig opgeladen batterij kan je zeker 90 km rijden, afhankelijk van de hoeveelheid trapondersteuning. Hoe meer ondersteuning, hoe sneller de batterij leegloopt.

Al met al is het een pracht van een fiets, waar je als volwassene heel comfortabel op kunt rijden. Geschikt voor fietsen in de stad maar ook wanneer je fietstochten buiten de stad wilt maken. Voor buiten de stad bijf je liever op de weg, heuvels en hellingen zijn wat lastiger te berijden.

Ook te koop via:

In het kort
 • Vouwfiets
 • Geen ketting
 • Trap ondersteuning

Electra Low – elektrische vouwfiets

Het laatste model in onze top 5 is door het ANWB getest en beschreven als de beste elektrische vouwfiets van het moment! Reden genoeg om hem ook op te nemen in onze top 5. De Electra Low wordt op de markt gebracht door de Nederlandse Beixo.

Deze elektrische fiets heeft een aantal opmerkelijke eigenschappen. Als we kijken naar de bouw dan zien we een compacte vouwfiets die toch comfortabel rijdt, omdat de instap laag is. Doordat je hem kan opvouwen, kan de fiets eigenlijk overal mee: op vakantie buiten de stad, voor de grote afstand naar de trein of gewoon naar het werk. Je vind altijd een plekje om deze elektrische fiets op te slaan.

Het andere opvallende is dat de Electra Low geen ketting heeft, het rijdt met de zogenaamde asaandrijving. Standaard zit er elektrische trapondersteuning, waarbij je op 5 niveau’s van ondersteuning kan rijden. Het stellen van deze niveau’s doe je met de controller en je ziet dit ook afgebeeld op het LCD scherm, dat aan het stuur bevestigd is. Met deze controller kun je ook makkelijk de trapondersteuning aan – en uitschakelen. Op beide manieren rijdt de Electra Low erg comfortabel. Andere onderdelen van deze elektrische fiets zijn: oplaadbare batterij met vermogen van 250 watt, LED verlichting en 7 Shimano Nexus versnellingen.

Stevig en comfortabel, geschikt voor in de stad en rijbaar door iedereen, dat is waar de Electra Low elektrische fiets van Beixo voor staat.

Ook te koop via:

Vele mensen vergissen zich erin dat een elektrische fiets er heel anders uitziet dan normale fietsen. Dat is dus niet zo. Elektrische fietsen zijn eigenlijk op dezelfde manier opgebouwd als een normale fiets, maar heeft enkele extra componenten voor het elektrisch gedeelte. Dit zijn onder andere een batterij, een motor en een controller.

De batterij is nodig voor het laten werken van de motor. Deze batterijen zijn oplaadbaar. De motor is wat zorgt voor de elektrische trapondersteuning, hulp bij het fietsen dus. Hoe dat precies gaat, is weer afhankelijk van het soort motor. Je hebt namelijk 2 soorten motoren: voor/acher wielmotoren en middenmotoren. Elektrische fietsen met een middenmotor reageren op de kracht waarmee jij aan het fietsen bent: hoe harder je trapt, hoe meer trapondersteuning er vanuit de motor komt. Daardoor gaat het lijken alsof je extra hard kan trappen! Wielmotoren hebben deze functie meestal niet, de motor is gewoon aan of uit. De controller zorgt er uiteindelijk voor dat je kan stellen in welke mate je trapondersteuning krijgt bij het fietsen; heb je extra hulp nodig of juist heel weinig.

Soorten elektrische fietsen

Voor je gaat kijken naar de werking van een elektrische fiets, moet je eerst nagaan wat er precies bedoeld wordt met de term elektrische fiets. Elektrische fiets is eigenlijk een verzamelnaam voor 2 soorten: pedelecs en e – bikes. De bedoeling van een pedelec is niet om het trappen volledig te vervangen, maar om de fietser te helpen bij het trappen, de aanwezige motor zorgt dus voor trapondersteuning.

 

Bij dit type elektrische fietsen moet je altijd meetrappen om vooruit te komen en trapondersteuning te krijgen, zodra je stopt met trappen stopt ook de trapondersteuning. Pedelecs komen het dichts in de buurt van een normale trapfiets en zijn de meest verkochte elektrische fietsen in Nederland.

E – bikes werken met dezelfde onderdelen, maar het verschil zit in de ondersteuning. Behalve een motor heeft een e- bike namelijk ook een soort gashendel die ervoor zorgt dat de fiets vooruit gaat zonder dat je hoeft te trappen. Je zou wel kunnen meetrappen, maar dat is eigenlijk niet nodig. In Nederland worden deze e – bikes gezien als een snorfiets en niet als een normale trapfiets.

Elektrische fietsen op de openbare weg

De vraag wordt weleens gesteld of er voor elektrische fietsen andere regels gelden in het verkeer. Het antwoord hierop is afhankelijk van de soort elektrische fiets en je woonplaats, landen hebben vaak verschillende regels als het aankomt op dit soort vervoersmiddelen.

In Nederland mag je met een standaard elektrische fiets oftewel pedelec de straat op en gelden dezelfde regels als voor een gewone fiets. Deze elektrische fietsen moeten wel aan een aantal eigenschappen voldoen. Ten eerste moet de fiets trapondersteuning, dus assistentie bij het trappen hebben. Verder geldt dat je op deze fietsen moet meetrappen om vooruit te komen (je zou hem dus niet op electric only mogen rijden, dan gelden er andere regels). De trapondersteuning moet stoppen bij een snelheid van 25 km/uur en de motor mag een maximaal vermogen van 250 watt hebben.

Wanneer je een elektrische fiets aanschaft is het belangrijk dat je op al deze punten let. Ga eerst na waarvoor je de fiets wilt gebruiken, ga je ermee de straat op? Kijk dan uit naar een elektrische fiets met de gewenste eigenschappen.