Elektrische Kachel

Opzoek naar de beste elektrische kachel? Wij hebben een selectie gemaakt die zowel budget vriendelijk is, als de juiste kwaliteit aanbied. In deze blog vertellen we je meer over de beste elektrische kachels.

Laatste check op januari 2021

Het is erg leuk om een traditionele kachel in huis te hebben. Vooral tijdens de koude winterperiode zorgen deze kachels voor de nodige warmte en sfeer. Allemaal leuk en gezelllig totdat het aankomt op de praktische dingen. Een traditionele kachel werkt op brandstoffen, zoals gas, hout, kolen, steenkool, enz. Wanneer deze brandstoffen worden verbrand, komt er warmte vrij. Om de rook die vrijkomt bij de verbrandig af te voeren, is er een rookkanaal nodig. Zowel het rookkanaal als de kachel hebben regelmatige schoonmaakbeurten nodig. Het is dus een hele klus, maar vele mensen vinden het de moeite waard. Je hebt natuurlijk ook anderen die nog steeds willen genieten van een sfeervolle kachel zonder alle bijkomende klusjes. Speciaal voor hen zijn er nu elektrische kachels! Maar waar begin je met zoeken, het aanbod is enorm! Wij hebben daarom besloten een handige koopgids te maken van de beste elektrische kachels die je op dit moment zult vinden. Ook kom je meer te weten over elektrische kachels.

Beste Elektrische kachel

NaamType verwarming Ingebouwd of verplaatsbaarAantal warmtestanden Meer informatie
Classic Fire TorinoStraalkachel Verplaatsbaar2
Classic FireKeramische kachel Inbouw 2
Livin' flameVentilatorkachel Inbouw3
Partytent VerwarmingLoungeheaterVerplaatsbaar3
Keramische kachelKeramische kachelVerplaatsbaar1
[toc]
In het kort
 • Realistische vuursimulatie
 • Energiebesparend
 •  2 warmtestanden

Classic Fire Torino

Het eerste product dat we gaan bespreken is van het merk Classic Fire: de Torino is een elektrische kachel die er prachtig uitziet. Het is namelijk gebouwd als een normale houtkachel met openhaard effect. Hierdoor past deze elektrische kachel overal goed, in je moderne slaapkamer maar ook in de klassieke woonkamer van je ouders. De Classic Fire Torino heeft een vermogen van 2000 watt, werkt op een netspanning van 230 V en heeft afmetingen van 25 bij 39 bij 56 cm. Het snoer van deze kachel is ongeveer 1.5 m lang.

Wat we verder over de Torino kunnen vertellen is dat het werkt volgens stralingswarmte, je moet dus voor of vlakbij de kachel zijn om goed verwarmd te worden. Er zijn 2 warmtestanden die je naar behoefte kan stellen. Ook belangrijk om te weten is, dat de Torino geschikt is voor ruimtes van ongeveer 19 – 25 m2. Voor de verlichting aan de binnenkant zijn er energiebesparende LED lampen gebruikt. Uiteindelijk heb je bij het aanzetten van de Torino aangename warmte en een zeer realistisch uitziende vuurgloed. Classic Fire heeft zelfs een gepatenteerde vuursimulatiesysteem voor haar elektrische kachels ontworpen! Niet verwonderlijk dus, dat ze eruit zien als echte vlammen.

Conclusie: voor een prachtige uitstraling, aangename warmte en geen gestress met rookkanalen of schoorstenen, moet je vandaag nog de Classic Fire Torino elektrische kachel in huis halen.

Ook te koop via:

In het kort
 • Keramisch
 • 5 warmtestanden
 • Vuureffect en warmtefunctie

Classic Fire – Chicago LED

Van het merk Classic Fire hebben we een tweede product opgenomen in onze top 5. Dit model is niet zozeer een elektrische kachel, eerder een elektrische sfeerhaard. Zoals we bij elektrische haarden gewend zijn, is de Chicago LED een inbouw – sfeerhaard die al werkt wanneer je de stekker in het stopcontact zet. Alsof dat niet voordelig genoeg is, is de Chicago LED prachtig ontworpen, waardoor het bij elk interieur past.

Verder heeft deze elektrische haard een vermogen van maximaal 1800 watt en werkt het op een voeding van 230 V. De Chicago LED geeft net als het vorige product stralingswarmte. Het verschil ligt in het verwarmingselement die gemaakt is van keramiek. Voordeel is dat keramische kachels en haarden op een veel lagere temperatuur werken dan de normale, ijzeren. Hierdoor is de haard wat veiliger als het aankomt op lichamelijk letsel en brand.

De Chicago LED heeft verder 5 warmtestanden en energiebesparende LED lampen. Zoals we van het merk Classic Fire gewend zijn heeft ook dit model prachtige en realistisch uitziende vuursimulaties met het effect van echt houtvuur. Dit creëert een unieke openhaard sfeer in je woon – of slaapkamer. Wat ook erg handig is aan deze inbouwhaard, is dat je kunt kiezen uit 2 functies: het vuureffect en de verwarming. Wanneer er bijvoorbeeld geen verwarming nodig is, maar je vind het vuureffect toch mooi, dan kan je dus alleen die ene functie aanzetten.

Tenslotte is nog te vermelden dat de Chicago LED ruimtes van maximaal 60 m2 kan verwarmen en een beschermingsgraad heeft tegen vocht en aanraking. Echter is het niet voldoende beschermd om in de badkamer te kunnen gebruiken.

Conclusie: de Chicago LED is de beste oplossing als je je woon – of slaapkamer sfeer en warmte van een openhaard wilt geven, zonder daarvoor alles te moeten doen zoals bij een echte openhaard. Geen hout, geen schoorsteen, geen schoonmaak.

Ook te koop via:

In het kort
 • Inbouw
 • Ventilatorkachel
 • 2 warmtestanden

Livin Flame Frankfurt – elektrische inzethaard

Het derde product binnen onze top 5 is er een van het merk Livin Flame. De Frankfurt is een prachtig uitziende, elektrische inbouwhaard die ruimtes van ongeveer 19 m2 kan verwarmen. Het heeft een maximaal vermogen van 2000 watt, maar je kan de haard ook gebruiken op 1000 watt, dat zijn dus de 2 warmtestanden. De Frankfurt heeft afmetingen van 42.5 bij 58 bij 19 cm. Belangrijk om te weten omdat je een inbouwnis nodig hebt voor deze elektrische haard.

Kijken we naar het type verwarming dan heeft de Frankfurt een ventilatorkachel. Dit betekent dat er een weerstand is die electriciteit omzet naar warmte. Deze warmte wordt dan door de ventilator in de ruimte geblazen. Het kan zijn dat je de ventilator hoort wanneer de haard aanstaat, maar het vaak geen storend geluid.

Er wordt ook een afstandsbediening meegegeven. Hiermee kan je de haard aan – en uitmaken en de vlammen instellen, er zijn namelijk 3 vlaminstellingen van een kleine tot een grotere vlam. Ook de temperatuur en tijd zijn in te stellen met deze afstandsbediening. De Frankfurt heeft tenslotte nog LED verlichting wat maakt dat je zeer zuinig bent met energie, maar toch een realistisch vlammeneffect kan zien.

Conclusie: een sfeervolle, energie – efficiente, aangenaam warme en bovenal realistische openhaard – effect krijg je alleen met de elektrische Frankfurt inbouwhaard van Livin Flame!

Ook te koop via:

In het kort
 • Hangmodel
 • 3 warmtestanden
 • 2 carbonlampen

Eurom Heater – Partytent verwarming

Het volgende product dat we zullen bespreken is uniek binnen onze top 5, omdat het er heel anders uitziet dan de rest. Je zou bijna niet denken dat het een elektrische kachel is, maar dat is hij dus wel. Deze Eurom Heater is speciaal bedoeld als verwarming voor je partytent. Een feestje houden in de tuin zonder te verkleumen kan dus ook. Natuurlijk kan de Eurom Heater ook gewoon op het terras.

Deze elektrische heater heeft een maximaal vermogen van 2100 watt, maar je kan hem ook gewoon lager zetten, dat zijn dan de warmtestanden, waarvan er in totaal 3 zijn: 900, 1420 en 2100 watt. Verder is de Eurom Heater geschikt voor een ruimte van maximaal 19 m2 en als je in gedachten houdt dat een gemiddelde partytent ongeveer 9 m2 groot is, dan zie je dus gelijk dat deze heater je ruimte aangenaam warm zal houden.

Zoals je waarschijnlijk al vermoed hebt, is de Eurom Heater verplaatsbaar, om specifieker te zijn een hangmodel. Vanwege zijn ronde vorm, zet je deze heater het beste in het midden van je partytent of andere ruimte die verwamd moet worden. Op die manier wordt de warmte gelijkmatig verspreid en staat het ook mooi in zijn geheel. Verder is het snoer van de heater ongeveer 1.8 m lang.

Feestje houden tijdens het koeler jaargetijde? Daarvoor hoef je echt niet naar een feestzaal of ongezellig binnenshuis. Met de Eurom Heater blijven jij en je gasten gewoon lekker warm.

Ook te koop via:

In het kort
 • Omvalbeveiliging
 • Oververhittingsbeveiliging
 • Verplaatsbaar

Mini Heater – Keramische kachel

De laatste binnen onze top 5 is met gemak een van de handigste elektrische kachels die je kunt vinden: de Mini Heater van consumentenwinkel.nl. Deze elektrische kachel is heel klein, waardoor je het makkelijk van de ene naar de andere ruimte kunt brengen. Daaruit kan gelijk opgemaakt worden dat de Mini Heater echt alleen bedoeld is als bijverwarming voor kleine ruimtes. Denk aan je studeer of hobbykamer.

De kachel heeft daarom een klein vermogen van 500 watt. Verder is het een keramische kachel wat betekent dat het niet al te heet wordt. Handig als je wat minder oplettend bent of kinderen in de buurt hebt. Speciaal hiervoor zijn er enkele andere veiligheidsmaatregelen. Zo zal de Mini Heater automatisch uitgaan wanneer het om een of andere reden omvalt. Dit om een ontsteking en brand te voorkomen. Hetzelfde gebeurd ook bij oververhitting, als je bijvoorbeeld vergeten bent de heater uit te schakelen. De Mini Heater weegt nog geen 500 gram en heeft afmetingen van 12 bij 12 bij 19 cm. Zoals je zelf ziet, schattig klein!

Voor wat extra verwarming tijdens het studeren of bij het schrijven van je musical, zonder daarbij de energierekening te laten oplopen, gebruik je het best de elektrische Mini Heater.

Ook te koop via:

Het gebruik van kachels is al eeuwenoud en door de jaren heen zijn deze kachels steeds moderner geworden. We zijn inmiddels zover dat een kachel geen brandstoffen nodig heeft maar gewoon op electriciteit werkt. Een vraag die we vaker tegenkomen in de praktijk, is wat het verschil is tussen een kachel en een (open) haard. Voor we verder ingaan op de elektrische kachel, is het goed om dit verschil even uit te leggen.

Het meest opvallende verschil tussen beide is, dat een kachel verplaatsbaar is, terwijl een haard wordt ingebouwd. Een kachel kan je als het ware voor de schoorsteenopening zetten, de haard is in deze opening zelf. Kachels zijn dus verplaatsbare verwarmingsapparaten die op verschillende brandstofsoorten kunnen werken. Denk aan hout, turf, gas, steenkool, enz. De meeste kachels hebben aan de voorzijde een glasplaat, zodat je net als bij een haard, kan genieten van het uitzicht van de vlammen. Zo heb je eigenlijk een openhaard effect die je naar elke ruimte kan verplaatsen. Hetzelfde geldt ook voor de elektrische varianten: een elektrische kachel (met of zonder openhaard – effect) is verplaatsbaar, elektrische haarden zijn ingebouwd!

Een ander belangrijk verschil is het soort warmte dat wordt afgegeven. Haarden geven stralingswarmte af, je moet als het ware voor of vlakbij de haard zitten om te kunnen genieten van de warmte. Dit is te vergelijken met stralingswarmte van de zon. Kachels geven behalve stralingswarmte ook warmte af aan de ruimte (convectie). Hierdoor wordt de hele ruimte verwarmd.

Hoe werkt een elektrische kachel?

Kachels hebben nu niet langer brandstoffen nodig, het kan ook makkelijk met electriciteit. De werking van een elektrische kachel is heel simpel. Elke elektrische kachel heeft een weerstand, wanneer de kachel wordt aangesloten op het electriciteitsnet, zorgt de weerstand ervoor dat electriciteit wordt omgezet naar warmte. Deze warmte wordt dan afgegeven aan de ruimte. De manier waarop de warmte wordt afgegeven maakt dat er verschillende soorten elektrische kachels zijn. De belangrijkste zijn convectie, stralings en ventilatorkachels.

Elektrische kachels kunnen ook verschillen in bouw. Bepaalde hebben veel weg van de traditionele kachel die op brandstoffen werkt. Bij dit type elektrische kachels heb je vaak een openhaard – effect en zie je kunstmatige vlammen. Bij andere modellen heeft men niet veel aandacht besteed aan het uiterlijk. Ze zien er dan ook praktischer uit en focusen voornamelijk op de verwarming.

Concluderend kunnen we zeggen dat elektrische kachels een echte uitkomst zijn voor degenen die willen genieten van verwarming zonder de nodige schoonmaak, onderhoud en hoge installatiekosten. Houd er wel rekening mee dat een elektrische kachel vooral bedoeld is als bijverwarming voor bepaalde ruimtes zoals de zit – slaap of badkamer, als hoofdverwarming gaat het je veels te veel kosten.