Elektrische Mountainbike

Opzoek naar de beste elektrische mountainbike? Wij hebben een selectie gemaakt die zowel budget vriendelijk is, als de juiste kwaliteit aanbied. In deze blog vertellen we je meer over de beste elektrische mountainbike’s.

Laatste check op januari 2021

   VKT BI-ENERGY

De fietssport is een gezellige, goedkope en milieuvriendelijke manier om in conditie te blijven. Wil je echter meer dan alleen conditie en zie je een uitdaging wel zitten, dan is er de mountain bike. Zo op het eerste gezicht verschilt een mountain bike niet veel van een normale fiets. Een mountain bike brengt je echter wel op plekken waar een fiets normaal niet doorheen kan. Denk aan heuvelachtig, ruig of drassig terrein. Als fietssport is mountain biking dan ook een perfecte manier om het uiterste uit jezelf te halen. Het is een avontuur waar je niet zonder de nodige oefening aan moet beginnen. Maar ook de stoere mountain bikers hebben soms rust en ondersteuning nodig. Elektrische mountain zijn dan de juiste oplossing. Natuurlijk wil je er zeker van zijn dat je een goede aankoop doet, het is een flinke investering waar je lang van wilt genieten. Om je daarmee te helpen is deze koopgids opgesteld, waarin je een handig overzicht van de 2 beste elektrische mountain bikes van dit moment zult vinden.
[toc]
In het kort
  • 3 traphulpen
  • 11 versnellingen
  • Goede kwaliteit

VKT BI-ENERGY – Elektrische mountainbike

De eerste elektrische moutainbike die we opgenomen hebben in onze top 5 is van het merk VKT. De VKT BI-ENERGY is een fraai uitziende elektrische hybride mountainbike en is bestemd voor volwassenen.

Het eerste dat we kunnen vertellen over deze mountainbike is, dat het in totaal 11 versnellingen van het kwaliteitsmerk Shimano Nexus heeft. Met deze versnellingen kan je de mountain bike aanpassen aan elk mogelijk terrein. Verder heeft de BI-ENERGY een motor van het welbekende merk Brose. De motor heeft een vermogen van 250 watt en trekkracht van 90 nM. De voor – en achterremmen zijn hydraulisch en van het merk Shimano M – 506.

Volledig opgeladen kan de batterij van deze mountainbike je tot 200 km verder brengen! Dit is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid trapondersteuning tijdens je rit. In totaal zijn er 3 traphulpen: minimaal, middelmatig en maximaal. Je blijft wel gewoon meetrappen. Om het wat makkelijker te maken de versnelling of trapondersteuning in te stellen, is er een digitale display aan het hendel van je mountainbike, die ongeveer 12 verschillende functies of instellingen heeft. Ook handig om te weten is dat de VKT BI-ENERGY een gewicht heeft van ongeveer 22 kg.

Heb je dus een nieuwe mountainbike nodig die alle basisfuncties heeft of ben je beginner en wil je het niet al te ingewikkeld maken, dan is de VKT BI-ENERGY de perfecte mountain bike om mee aan de slag te gaan.

Ook te koop via:

Mountain bikes hebben behoorlijk wat overeenkomsten met een normale fiets, maar er zijn bepaalde extra features aan een mountain bike aangebracht, waardoor je met gemak door ruig terrein kunt gaan. Deze aanpassingen merk je aan een aantal onderdelen van een mountain bike.
Zo hebben mountain bikes brede, knobbelige banden om de grip en trekvermogen op grind, zand en ander ruig terrein te vergroten. Om al het “geweld” tijdens het mountain biken aan te kunnen, is het frame van deze fietsen meestal van stevig, duurzaam materiaal zoals staal. Opvallend is ook de zitpositie van de fietser, het design maakt dat je rechtop zit. In zo een houding heb je betere controle over de fiets en kan je goed vooruit zien. Dit is vooral belangrijk op oneven terrein. Een mountain bike heeft ook een aantal versnellingen om het rijden over verschillende soorten terreinen eenvoudiger te maken.

Wat is een elektrische mountain bike (E- MTB)?

Een elektrische mountainbike verschilt niet veel van de beschrijving welke we hierboven hebben gegeven. Wat erbij komt zijn een batterij, een motor en pedaalsensoren. De werking van de onderdelen is eingelijk hetzelfde als bij een normale elektrische stadsfiets: aangedreven door de batterijen, zorgt de motor ervoor dat je geholpen wordt bij het trappen, trapondersteuning zoals we dat kennen.

De elektrische mountain bike is nog steeds het onderwerp van een heleboel (verhitte) discussies met 2 partijen. Aan de ene kant van het kamp wordt de elektrische mountain bike gezien als een prima uitvinding terwijl de andere partij vindt dat elektrische ondersteuning niet hoort bij mountain biken.

Met elektrische trapondersteuning wordt het trappen wat eenvoudiger gemaakt en dat is juist waar de hele mountain bike sport op gebaseerd is: trappen op een mountain bike vraagt veel meer inspanning om vooruit komen en dat is ook de bedoeling. Met elektrische trapondersteuning valt het nut van een mountain bike toch weg?

Dit is waar vele mensen zich in vergissen. Er staat duidelijk dat het gaat om trapondersteuning, de meeste elektrische mountain bikes geven pas ondersteuning als je zelf ook trapt! Het is dus niet zo dat je helemaal niet hoeft te fietsen. Ook hebben de meeste elektrische mountain bikes instelbare niveau’s als het aankomt op trapondersteuning: vanaf nul (geen ondersteuning) tot maximale ondersteuning. Deze modes kan je stellen aan de hand van het terrein dat je berijdt. Bij al deze niveau’s geldt nog steeds dat je zelf ook moet trappen, het enige is dat je afhankelijk van het niveau meer of minder trapondersteuning krijgt.

Wat we vaak ook vergeten is dat de trapondersteuning, net als bij een normale elektrische stadsfiets stopt, wanneer er een snelheid van 25 km/uur is bereikt. En als je het goed bekijkt, worden deze snelheden met gemak behaalt tijdens mountain biking.

Er is dus niets mis met een elektrische mountainbike. Wil je meer halen uit je fietstocht, grotere afstanden afleggen of gewoon weer wennen aan het tempo, dan raden we je aan om vandaag nog uit te kijken naar een elektrische mountainbike! Onze koopgids helpt je daarbij.