Elektrische Oven

Opzoek naar de beste elektrische oven? Wij hebben een selectie gemaakt die zowel budget vriendelijk is, als de juiste kwaliteit aanbied. In deze blog vertellen we je meer over de beste elektrische ovens.

Laatste check op januari 2021

Een oven is een niet weg te denken apparaat in de keuken. Of je nu een taart, pizza, brood of hele kip in wilt bakken en braden, het kan allemaal in de oven. In de meeste huishoudens werken deze ovens al lang niet meer op gas, het is allemaal elektrisch. Dit heeft vooral te maken met het gemak van elektrisch koken. Elektrische ovens zijn vaak makkelijker, veiliger en goedkoper in gebruik dan een normale gasoven. Het is daarom niet verwonderlijk dat er nu een heleboel van deze elektrische ovens verkocht worden. Niet allemaal zijn van goede kwaliteit en helaas kan je dat niet op het eerste gezicht zien. Daarom hebben wij besloten een handig overzicht van de beste elektrische ovens van dit moment samen te stellen. Zo hoef je niet door ontelbare websites te gaan en heb je toch de beste producten op een rij.

Beste Elektrische oven

NaamPlaatsingMax. oventemperatuurKookprogramma'sMeer informatie
Inventum OV525CSVrijstaand230 graden Celcius 4
Zanussi ZOB25601XKInbouw250 graden CelciusGeen
ETNA CM751ZTInbouw250 graden Celcius 27
Severin TO2052Vrijstaand224 graden Celcius4
AEG KMS361000MInbouw230 graden Celcius10
[toc]
In het kort
 • 4 automatische programma’s
 • Hetelucht – en grillfunctie
 • Onder – en bovenwarmte

Inventum OV525CS – Mini oven

Het eerste product van onze top 5 is een elektrische mini oven van het merk Inventum: de Inventum OV525CS. Dit model is een compacte, vrijstaande oven, je kunt hem dus op elk vlak oppervlak in de keuken zetten. Het snoer van deze oven is ongeveer 95 cm lang, houd hiermee rekening wanneer je bepaald waar de oven komt te staan.

De Inventum OV525CS heeft een aantal interessante gebruiksopties. Zo komt deze oven met een hetelucht – en een grillfunctie, is er een boven – en onderverwarmingselement en krijg je standaard een bakplaat, draaispit, kruimellade en ovenrooster mee. Aan het draaispit kunnen er 2 kippen. De oven heeft verder een inhoud van 52 liter en een totaal van 6 elementen.

Om je alvast bij te staan bij het bakken of braden met de Inventum OV525CS, komt deze oven met 4 ovenstanden oftewel automatische programma’s. Dit zijn een ontdooifunctie, draaispit met heteluchtfunctie, onderwarmte (voor het bakken) en een combinatie van boven – en onderwarmte. Met deze functies kun je alvast heerlijke broodjes, taarten en kip bakken/braden.

Omdat het kan voorkomen dat je juist een andere temperatuur nodig hebt, is het met de Inventum OV525CS ook mogelijk de temperatuur zelf in te stellen vanaf 60 tot 230 graden celcius. Er is verder een mechanische timer aangebracht waarmee je de bak – of braadtijd tot 120 minuten kunt stellen. Om ervoor te zorgen dat je ook tijdens het bakken kunt zien of alles goed gaat, is er tevens binnenverlichting en is de oven gemaakt van doorzichting dubbelglas.

Al met al is de Inventum OV525CS een pracht exemplaar als je voor het eerst een elektrische oven gaat aanschaffen en opzoek bent naar iets kleins en handig, waar je toch behoorlijk veel mee kunt doen. Haal hem dus vandaag nog in huis!

Ook te koop via:

In het kort
 • Meerdere ovenfuncties
 • Elektronische timer
 • Inhoudr 72 liter

Zanussi ZOB25601XK – Inbouw oven

De Zanussi ZOB25601XK is een prachtig model met een aantal, handige gebruiksopties. Om deze reden hoort hij ook thuis in onze top 5. In tegenstelling met het eerste model, is de Zanussi ZOB25601XK geen vrijstaande maar een elektrische inbouw oven. Bij het kopen moet je er dus rekening mee houden dat je een nis hebt of laat maken voor het inschuiven van deze oven. Andere praktische dingen: het snoer van de oven is ongeveer 1.5 meter lang en de oven heeft een vermogen van 1700 watt.

Kijken we naar de gebruiksopties, dan is er heel wat te vertellen over de Zanussi ZOB25601XK. Zo heeft de oven een aantal, automatische programma’s of ovenfuncties: grillfunctie, heteluchtfunctie, diepvriesgerechten, pizzastand, onderwarmte, boven – en onderwarmte. Hiermee maak je tal van gerechten zonder zelf de tijd of temperatuur te hoeven instellen. Op een andere temperatuur en tijd bakken of braden kan natuurlijk ook: de temperatuur kan van minimaal 50 tot maximaal 250 graden celcius en voor de tijd is er een elektronische timer aangebracht. Om dit alles te zien, is er ook een digitale LED display aan de oven.

Met de oven krijg je standaard een cakebakplaat (aluminium), een geëmailleerde bakplaat, een longclean bakplaat en een ovenrooster mee. In de oven kan op 3 niveau’s gebakken worden en het voordelige is dat de Zanussi ZOB25601XK een inhoud heeft van 72 liter! Je grootste bakpannen gaan dus met gemak in de oven en koken voor een grote groep wordt net zo eenvoudig als koken voor jezelf.

Wat we tot slot nog kunnen vertellen over deze oven is, dat het een ingebouwde koelventilator heeft. De ventilator zorgt ervoor dat de elektronische componenten en externe delen van de oven worden afgekoeld zodat er geen oververhitting plaatsvindt. Een topmodel, deze Zanussi ZOB25601XK, eentje die het zeker verdiend om vandaag nog in je keuken te staan!

Ook te koop via:

In het kort
 • Inhoud 51 liter
 • Kook en magnetronfunctie
 • Multifunctioneel

ETNA CM751ZT – Inbouw Oven

Het derde product binnen onze top 5 is net als de vorige een elektrische inbouw oven: de ETNA CM751ZT. Het opvallende aan dit model is dat de voorkant van deze oven geheel van glas is gemaakt. Bedienen van de oven gebeurd daarom met een handige tiptoetsbediening. De ETNA CM751ZT heeft verder een inbouwhoogte van 45 cm, een grillvermogen van 2500 watt en een magnetronvermogen van 800 watt.

Een andere manier waarop je de ETNA CM751ZT het best kan beschrijven, is multifunctioneel! Om te beginnen heeft de oven 4 functies: grill, hetelucht, ontdooi en stoomfunctie. Verder zijn er 20 automatische kookprogramma’s en 7 magnetronstanden met snelstart. De oven heeft 5 insteekniveau’s zodat je heel gemakkelijk, een aantal pannen in de oven kan doen. Met al deze opties kun je zo goed als een heel feestmaal klaarmaken met de ETNA CM751ZT! Heel handig wanneer je een grote groep op bezoek krijgt, maar weinig tijd hebt om uitgebreid te gaan koken.

Natuurlijk is het ook mogelijk de temperatuur zelf te stellen, dit kan van 40 – 230 graden celcius (hetelucht). Er is ook een digitale timer, waarbij het stellen van de tijd en temperatuur te volgen is op het digitale LED display. De oven krijg standaard meegeleverd met een geëmailleerde bakplaat met inleg grillrooster, een keramische bakplaat en stoomaccessoires. Met de stoomaccessoires kan je eenvoudigweg je groenten stomen in de oven. De stoomfunctie is voor nog wat anders te gebruiken: omdat de binnenkant van de oven uitgevoerd is in emaille, kan het makkelijk met stoom schoongemaakt worden.

Ben je van plan meerdere gerechten klaar te maken met je elektrische oven, gaat het vaker gebruikt worden en ben je opzoek naar een geavanceerd model dat stijlvol staat bij je keuken? Dan heb je in de ETNA CM751ZT de best mogelijke elektrische oven gevonden!

Ook te koop via:

In het kort
 • Vrijstaand
 • 4 ovenfuncties
 • Inhoud 9 liter

Severin TO2052 – Mini oven

Een tweede vrijstaande elektrische oven in onze top 5 is de Severin TO2052 mini oven. Met deze oven heb je dus geen inbouwnis nodig, het kan op elk geschikt, vlak oppervlak in de keuken. De Severin TO2052 is een kleine, compact gebouwde oven met een inhoud van 9 liter en een vermogen van 800 watt.

Deze oven is het best te beschrijven als klein maar fijn. Het heeft een aantal standaard ovenfuncties waarmee je binnen korte tijd, enkele heerlijke maaltijden klaar hebt. Denk aan kleine broodjes, een pizza, een ovenschotel met kip en ga zo maar door. De oven heeft 4 standen: aan/uit, bovenwarmte, onderwarmte en combinatie van boven als onderwarmte. Het zal van je recept afhangen welke van de standen je gebruikt. De temperatuur kan gesteld worden van minimaal 165 tot maximaal 224 graden celcius. Ook is er een timeroptie welke tot 60 minuten gaat. De timer gaat af met een geluidssignaal. Al deze functies worden bediend met draaiknoppen. De Severin TO2052 wordt geleverd met een bakplaat, grilrooster en een handleiding. Verder staat de oven op anti – slip voetjes. Veiliger op keukentegels.

Conclusie: de Severin TO2052 is de perfecte oplossing voor de vrijgezel of een klein huishouden die graag gebruik maken van de meeste standaardfuncties van een oven, maar het liever klein & simpel houden in plaats van groot en geavanceerd.

Ook te koop via:

In het kort
 • Oven en magnetronfunctie
 • HotAir convectiesysteem
 • Multifunctioneel

AEG KMS361000M – Inbouw oven

De laatste elektrische oven van onze top 5 is zonder twijfel een van de beste modellen die je op dit moment zult vinden. De AEG KMS361000M is een elektrische inbouwoven met een inhoud van 43 liter een een inbouwhoogte van 45 cm. Het snoer van de oven is ongeveer 1.5 meter lang. Met deze gegevens kun je alvast kijken waar de oven het best zal staan in je keuken, want na alle informatie die we je zullen geven over deze oven, zijn we er bijna zeker van dat het binnen korte tijd thuis bij jouw zal staan!

Het eerste en meest belangrijkste dat we over de AEG KMS361000M kunnen vertellen is, dat het een multifunctionele combinatie (combi) oven is. Waarom precies? Met deze oven kun je niet alleen bakken of braden, je warmt er ook heel makkelijk de restjes van de vorige dag in op. Je hebt dus een oven en magnetron in 1! Als het aankomt op de ovenfuncties, dan zijn er een aantal waaruit je kan kiezen: hetelucht, grill, onderwarmte, onder – en bovenwarmte, pizza en ontdooifunctie. Het voordelige aan de AEG KMS361000M is, dat je gebraden kip of stoofpot al heel snel gereed zijn, terwijl ze nog even lekker zijn als normaal. Dit komt door de combinatie van oven en magnetron: de warmte van een oven wordt gecombineerd met de snelheid van een magnetron.

Natuurlijk kan de temperatuur ook zelf gesteld worden met de elektronische temperatuurregelaar en is er de optie om zelf een start – en stoptijd in te stellen, een timer dus. Dit zie je allemaal ook op het handige LCD scherm aan de oven. De temperatuur is te stellen van minimaal 30 tot 230 graden celcius. Een andere voordelige eigenschap van de AEG KMS361000M is het HotAir convectiesysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat warme lucht gelijkmatig wordt verdeeld over de hele oven. Het gevolg: de oven warmt sneller op, gerechten zijn eerder klaar en je bespaart op tijd & energie.

Andere eigenschappen van de AEG KMS361000M zijn de aanwezigheid van kinderbeveiliging en de Isofront Plus optie (deze optie zorgt ervoor dat de ovendeur altijd koel blijft, ook tijdens het bakken).

Ook te koop via:

Het lijkt misschien ingewikkeld, maar een elektrische oven werkt eigenlijk op een heel simpele manier. Om dat te snappen, moeten we even kijken naar de verschillende onderdelen waaruit een elektrische oven bestaat. De belangrijkste zijn de verhittingselementen, de timer en de self – cleaning functie.

Hoe werkt een elektrische oven?

Om een elektrische oven aan te krijgen heb je logischerwijs elektriciteit nodig. In de meeste keukens van tegenwoordig is dat geen probleem, omdat men nu standaard op een aantal plekken stopcontacten aanbrengt. Wanneer de oven aan is, worden de draden in de verhittingselementen verhit door elektriciteit. Deze hitte wordt afgegeven aan de binnenkant van de oven, waardoor de temperatuur stijgt. Is de juiste temperatuur bereikt, dan wordt de afgifte van hitte automatisch afgesloten. Hoe weet de oven dat de juiste temperatuur is bereikt? De meeste elektrische ovens hebben functies om de temperatuur zelf te kunnen stellen of hebben ingebouwde temperaturen, die specifiek voor een bepaald gerecht zijn, bijvoorbeeld het bakken van cake en het braden van kip hebben elk een eigen insteltemperatuur.

De meeste elektrische ovens hebben een verhittingselement aan de bovenkant en eentje aan de onderkant van de oven. Bij de bakfunctie wordt het onderste element gebruikt en bij braden de bovenste. Soms kan het ook voorkomen dat je beide nodig hebt, maar dit is afhankelijk van je receptuur.

Voordat je je pizza of kip in de oven kan zetten, moet de elektrische oven, net als bij een normale gasoven, voorverwarmd worden. Dit is gelijk een pluspunt voor een elektrische oven, deze ovens hebben namelijk in de meeste gevallen een speciale knop voor het voorverwarmen. Deze functie brengt je oven binnen een bepaalde, vastgestelde tijd op de juiste temperatuur en slaat dan af. De oven maakt dan een piepend geluid om aan te geven dat het gereed is. Het is niet langer nodig om de temperatuur en tijd voor het voorverwarmen te schatten en steeds weer te checken of de oven warm genoeg is, zoals we dat meestal doen bij een normale gasoven.

Wat doe je dus allemaal bij een elektrische oven? Eerst plaats je het snoer in een stopcontact. Dan stel je de temperatuur en tijd in die je nodig hebt. Kijk hiervoor naar het recept. Vervolgens zet je de voorverwarm functie aan en ga je door met voorbereiden. Wanneer je het piepend geluid hoort, zet je je ovenschaal met brood, pizza of kip in de oven. Dat is alles, de oven maakt je maaltijd of snack verder klaar, ondertussen kan je de tafel gaan dekken. Simpel en handig!

Waarom een elektrische oven gebruiken?

Zoals je gezien zult hebben, is een elektrische oven heel voordelig in gebruik. Om je een goed beeld te geven, noemen we een aantal redenen waarom je een elektrische oven liever vandaag dan morgen in huis hebt!

 • Het ontwerp past beter in moderne keukens. De meeste elektrische ovens zijn prachtig ontworpen en en geven je keuken een extra mooi aanzicht.
 • Makkelijk te gebruiken. Om de oven in werking te brengen heb je alleen elektriciteit en enkele drukken van een knop nodig, meer niet! Je hoeft zelfs niet te letten op de tijd. Daarnaast zijn de bakopervlakken van de oven allemaal glad en makkelijk schoon te maken.
 • Self – cleaning mode. Enkele geavanceerde modellen hebben een zogenaamde self – cleaning functie. Bij deze functie wordt de temperatuur heel erg hoog, waardoor etensresten als het ware verbranden tot as. Tijdens deze self – cleaning mode sluit de oven automatisch, zodat je het niet per toeval opendoet. Na de self – cleaning ruim je de resten makkelijk op met een natte doek.
 • Een elektrische oven is goedkoper dan een gasfornuis met ingebouwde oven. Daarnaast heb je voor een elektrische oven niet veel nodig om het te kunnen gebruiken, terwijl je bij gasovens dure gasleidingen moet aanleggen.

Heeft een elektrische oven dan geen minpunten? Helaas wel. Van elektrische ovens is bekend dat het soms wat langer neemt om iets klaar te maken. Daartegenover staat wel dat de hitte goed verdeeld wordt tijdens het bakken. Een ander punt is dat je afhankelijk bent van elektriciteit. Bij uitval zit je dan ook zonder een oven, vooral wanneer dit vaker gebeurd.

Desondanks heeft een elektrische oven je heel veel te bieden in de keuken en kan met gemak gezegd worden dat het een onmisbaar apparaat is in elk huishouden. Gebruik onze top 5 om de beste elektrische oven uit te kiezen.