Elektrische Tandenborstel

Opzoek naar de beste elektrische tandenborstel? Wij hebben een selectie gemaakt die zowel budget vriendelijk is, als de juiste kwaliteit aanbied. In deze blog vertellen we je meer over de beste elektrische tandenborstels.

Laatste check op januari 2021

Voor een schoon en gezond gebit is het noodzakelijk elke dag, tenminste 2 keren te poetsen. De meesten van ons doen dat met een degelijke handmatige tandenborstel, die we allemaal wel kennen. Wat we nu ook vaker voorbij zien gaan, zijn de elektrische tandenborstels. Van elektrische tandenborstels wordt gezegd dat ze in vergelijking met de normale, een heleboel voordelen hebben. Tegenwoordig vind je ze in verschillende merken en modellen, waardoor het wat lastiger wordt om een keus te maken. Daarom hebben we hier een top 5 van de beste elektrische tandenborstels voor je op een rij gezet.

Top 5 Beste Geteste Elektrische Tandenborstel

NaamPoetstechniek Type timerOplaadtijdMeer informatie
Oral-B PRO Vitality Cross Action2D: roterend Iedere 30 seconden 960 minuten
Philips Sonicare HealthyWhite HX6732-37Sonisch: vibrerend Na 2 minuten 60 minuten
Oral-B Pro Series Cross Action Pink 7503D: roterend en vibrerendIedere 30 seconden1320 minuten
Philips Sonicare HealthyWhite HX6762-43Sonisch: vibrerendNa 2 minuten 1440 minuten
Philips Sonicare ProtectiveClean 4500 HX6830-47Sonisch: vibrerendNa 2 minuten 0 minuten
[toc]
In het kort
 • 2D (roterend – oscillerend) poetstechnologie
 • Ingebouwde 2 – minuut timer
 • Indicator voor vervangen van opzetborstel

Oral-B PRO Vitality Cross Action + Extra Body 

Oral – B producten zijn wereldwijd bekend om hun uitstekende eigenschappen. Van de Oral – B PRO Vitality Cross Action + Extra Body kan als eerst opgemerkt worden dat het makkelijk te gebruiken is, ingewikkelde (extra) opties zijn er niet. Handig wanneer je voor het eerst een elektrische tandenborstel gaat gebruiken en iets simpels zoekt.

Deze elektrische tandenborstel werkt volgens 2D – technologie, met andere woorden de tandenborstel maakt roterende – oscillerende bewegingen (7600 rotaties per minuut) waardoor je tanden beter schoongemaakt worden; tandplak komt namelijk sneller los. Verder zit er een ingebouwde timer in de elektrische tandenborstel, die ingesteld is op een poetstijd van 2 minuten. Volgens tandartsen moet je namelijk minimaal 2 minuten poetsen om gewenst schoonmaakeffect te bereiken. Met de timer hoef je dus niet zelf te letten op de tijd en poets je toch voldoende lang.

Zoals met de meeste elektrische tandenborstels, moet ook bij dit model, het kopstuk (de opzetborstel) na een bepaalde tijd vervangen worden. Heel voordelig bij de Oral-B PRO Vitality Cross Action + Extra Body is, dat je kunt zien wanneer het tijd is voor vervanging. De borstelharen van deze elektrische tandenborstel hebben namelijk een bepaalde stof (een indicator) die ervoor zorgt dat de borstelharen na een bepaalde tijd en gebruik verkleuren. Deze verkleuring is het sein dat de opzetborstel vervangen moet worden. Om de grip tijdens het poetsen te verbeteren (wanneer je handen bijvoorbeeld nat zijn) is de body van deze elektrische tandenborstel voorzien van een rubberlaag.

Ben je dus opzoek naar een eenvoudige elektrische tandenborstel die alle basisfuncties heeft maar toch makkelijk te gebruiken is? Dan is de blauw – witte Oral-B PRO Vitality Cross Action + Extra Body een aanrader.

Ook te koop via:

In het kort
 • Sonische (vibrerende) poetsbewegingen
 • 2 schoonmaakfuncties (Clean en Clean & White)
 • Timer & Qaudpacer

Philips Sonicare HealthyWhite HX6732/37 

Als we het hebben over geavanceerde elektrische tandenborstels, dan moet de Philips Sonicare HealthyWhite HX6732/37 zeker genoemd worden. Deze elektrische tandenborstel werkt met sonische oftewel krachtig vibrerende poetsbewegingen, waarbij er tot minstens 31.000 poetsbewegingen per minuut worden gemaakt. Deze krachtige poetsbewegingen zorgen ervoor dat er zoveel als mogelijk tandplak verwijderd wordt en je achterblijft met een glad en glanzend gebit.

Zoals je dat van een geavanceerde elektrische tandenborstel kan verwachten, heeft de Philips Sonicare HealthyWhite HX6732/37 twee (2) functies of schoonmaakmodes: Clean en Clean & White. De Clean functie is voor alledaags gebruik en zorgt ervoor dat je elke dag met een schoon gebit uit huis kan. Clean & White houdt in dat de tandenborstel behalve alledaagse schoonmaak voor 2 minuten, de tanden ook ontdoet van verkleuringen, door voor 30 seconden de White mode in te stellen. Verkleuringen worden op deze manier binnen 2 weken verwijderd! Voor beide schoonmaakfuncties wordt er een aparte opzetborstel meegegeven.

Deze elektrische tandenborstel heeft verder enkele extra features: de smarttimer, de quadpacer en een “easy – start” programma. Met de smarttimer wordt de poetstijd gesteld op 2 minuten, zodat je niet zelf op de tijd hoeft te letten en toch lang genoeg poetst. Na 2 minuten poetsen gaat de tandenborstel vanzelf uit. Met de quadpacer blijf je net lang genoeg bij bepaalde delen van je gebit; een lichte trilling is het sein van de quadpacer dat je naar een volgend deel (kwadrant) van je gebit kan gaan.

Ook heel handig is de easy – start instelling. Veel mensen zijn nog niet gewend aan de enigzins krachtige, vibrerende poetsbeweging van een elektrische tandenborstel. Om je daar langzaam aan te laten wennen, wordt de poetskracht tijdens de eerste 14 poetsbeurten geleidelijk verhoogd. De Philips Sonicare HealthyWhite HX6732/37 kan tot zeker 42 poetsbeurten mee, voordat het aan de oplader moet.

Ben je voor je volgende elektrische tandenborstel opzoek naar geavanceerde fucties die je met een schoon, glad en glimmend gebit achterlaten? Dan is de Philips Sonicare HealthyWhite HX6732/37 zeker iets voor jouw.

Ook te koop via:

In het kort
 • 3D poetsbewegingen
 • Ingebouwde 2 – minuut timer
 • Er passen meerdere opzetborstels op

Oral-B PRO 750 CrossAction 

Dat het merk Oral – B uitstekende ervaringen oplevert, merk je aan onze top 5: twee van onze elektrische tandenborstels zijn van het merk Oral – B. Het tweede model dat we bespreken is de Oral-B PRO 750 CrossAction.

Deze elektrische tandenborstel maakt gebruik van 3D – reinigingsactie, wat betekent dat bij het poetsen elke tand onder een hoek van 16 graden omringd wordt door borstelharen, die vervolgens trillende, roterende en pulserende bewegingen (3 soorten bewegingen, dus 3D). De combinatie van deze bewegingen zorgt ervoor dat je met de Oral-B PRO 750 CrossAction intensieve schoonmaak van je gebit krijgt: volgens sommige gebruikers wordt tot wel 100% aan tandplak verwijderd. Vergelijken we deze elektrische tandenborstels met de voorgaande, dan is dit zeker een pluspunt.

Oral-B PRO 750 CrossAction is verder voorzien van een ingebouwde timer, gesteld op 2 minuten: de minimale poetstijd die aangeraden wordt door tandartsen. Om ervoor te zorgen dat je behalve de minimale poetstijd, elk deel van je gebit ook evenlang poetst, hoor je na 30 seconden een zoemend geluid. Dit geeft aan dat je verder moet naar het volgende kwadrant. De batterij van deze elektrische tandenborstel gaat tot een weekje mee voor het opgeladen moet worden. Ook is er een batterij indicator, zodat je optijd ziet wanneer de batterij leegloopt.

Een eventueel minpunt aan de Oral-B PRO 750 CrossAction is dat er maar 1 schoonmaakfunctie (mode) is: alledaage schoonmaak. Maar daar heeft Oral – B ook een oplossing voor, deze elektrische tandenborstel is namelijk zodanig ontworpen dat er verschillende opzetborstels, met verschillende schoonmaakfuncties op passen. Denk aan 3D White, Sensitive Clean, Precision Clean, FlossAction, TriZone en Dual Clean.

Voor ultiem poetsgemak en 100% verwijderen van tandplak, heb je dus de Oral-B PRO 750 CrossAction elektrische tandenborstel nodig.

Ook te koop via:

In het kort
 • Sonische poetsbewegingen
 • Clean en Clean & White schoonmaakfunctie
 • Ingebouwde timers

Philips Sonicare HealthyWhite HX6762/43  

Van de Philips Sonicare – lijn hebben we al een product opgenomen in onze top 5. De volgende elektrische tandenborstel die van hetzelfde merk is en ook in onze top 5 zit, is de Philips Sonicare HealthyWhite HX6762/43.

Deze elektrische tandenborstel vertoont veel overeenkomsten met de Philips Sonicare HealthyWhite HX6732/37. Zo werkt de Philips Sonicare HealthyWhite HX6762/43 ook met sonische poetstechnieken: de tandenborstel maakt krachtig vibrerende poetsbewegingen met een snelheid van wel 31.000 poetsbewegingen per minuut. Hierdoor wordt heel wat tandplak verwijderd en zijn je tanden binnen korte tijd weer schoon en glanzend.

Voor het schoonmaken van je tanden kan je kiezen uit 2 schoonmaakfuncties of standen: Clean en Clean & White. De eerste schoonmaakfunctie is voor dagelijks gebruik (verwijderen van tandplak en voedselresten). De Clean & White functie zorgt naast verwijderen van tandplak ervoor, dat verkleuringen alsgevolg van het gebruik van tabak, koffie, thee, wijn, enz. worden verwijderd. Het effect van deze schoonmaakfunctie zie je al binnen 2 weken. Voor elke schoonmaakfunctie wordt er een aparte opzetborstel meegegeven.

Philips Sonicare HealthyWhite HX6762/43 heeft verder 2 handige timers. De eerste is ingesteld op de minimale poetstijd van 2 minuten. Heb je 2 minuten gepoetst, dan gaat de tandenborstel vanzelf uit. De andere timer – functie is de quadpacer: wanneer je een kwadrant van het gebit voldoende lang gepoetst hebt, geeft deze quadpacer een lichte trilling. Dat is dus het sein dat je naar het volgende kwadrant kunt. Zo blijf je niet onnodig lang hetzelfde deel poetsen.

Als we een ander pluspunt van deze elektrische tandenborstel moeten noemen, dan is dat de ‘easy – start’ programma optie. Deze optie zorgt ervoor dat tijdens de eerste 14 poetsbeurten, de sonische poetsbewegingen geleidelijk aan worden opgevoerd, zodat je de tijd krijgt om aan elektrische tandenborstels te wennen. De batterij van de Philips Sonicare HealthyWhite HX6762/43 gaat minsten 42 poetsbeurten mee, voordat het opgeladen moet worden. Daar tegenover staat wel, dat het 24 uur neemt om de batterij volledig op te laden.

Als je dus opzoek bent naar een elektrische tandenborstel met meerdere functies, waar zowel tandplak als verkleuringen verwijderd worden, dan is de Philips Sonicare HealthyWhite HX6762/43 zeker iets voor jouw.

 

Ook te koop via:

In het kort
 •  Sonische vibrerende poetsbewegingen
 • BrushSync en druksensor
 • Clean & White schoonmaakfunctie

Philips Sonicare ProtectiveClean HX6830/47 

Het ultieme poetsgemak en comfort ervaar je met het laatste product in onze top 5: de Philips Sonicare ProtectiveClean HX6830/47. Deze elektrische tandenborstel heeft een aantal interessante functies.

Beginnende met sonisch – vibrerende poetsbewegingen, waarbij de tandenborstel een snelheid van wel 61.000 poetsbewegingen per minuut bereikt. Dit zorgt ervoor dat je tandpasta flink gaat schuimen, in alle hoeken en gaten terecht komt en een maximale hoeveelheid aan tandplak verwijderd. Als het aankomt op schoonmaak, zijn er 2 functies: Clean en White. Elke optie komt met een eigen opzetborstel. Clean is nodig voor de normale schoonmaak reiniging, terwijl de White functie tandaanslag verwijderd.

Extra features zijn de handige timers, het easy – start programma en de BrushSync instelling. De timers zorgen ervoor dat je aan elk deel van het gebit en aan het poetsen in zijn geheel voldoende tijd besteed. Met het easy – start programma wen je de eerste 14 poetsbeurten aan de vibrerende bewegingen, doordat de kracht van deze bewegingen geleidelijk wordt opgevoerd. Tenslotte zorgt de BrushSync optie ervoor dat je een sein krijgt, wanneer het tijd is om de opzetborstels te ontvangen. Dit gebeurd aan de hand van je poetsbeurten en de druk waarmee gepoetst wordt. Er wordt dan een piepgeluidje gegeven en er gaat een lichtje branden.

Wat we niet moeten vergeten, is de druksensor. Deze hele geavanceerde instelling reageert op te grote druk tijdens het poetsen. Te grote druk kan het tandvlees beschadigen. Wanneer de sensor dit opmerkt, wordt er een waarschuwend, pulserend geluid gemaakt, zodat je weet dat je minder hard moet poetsen. Volledig opgeladen gaat de Philips Sonicare ProtectiveClean HX6830/47 bij normaal gebruik, zeker 2 weken mee.

 

Ook te koop via:

Wat is een goede elektrische tandenborstel?

Elektrische tandenborstels bestaan al een tijdje, de eerste werd al in 1927 op de markt gebracht. Maar wat is nu een elektrische tandenborstel? Simpel uitgelegd is het een elektrisch apparaatje dat snelle, automatische borstelende/poetsende bewegingen maakt. De poetsbewegingen die je normaal zelf zou moeten met een ‘traditionele’ tandenborstel om zoveel mogelijk tandplak en voedselresten te verwijderen, hoeft bij een goede elektrische tandenborstel niet meer, dat wordt al voor je gedaan. Bijna alle elektrische tandenborstels werken op oplaadbare batterijen, die opgeladen worden door middel van inductie. Zoals je je ‘cordless’ telefoon in de oplader zet, doe je dat ook met een elektrische tandenborstel.

Deze elektrische tandenborstels kunnen aan de hand van de automatisch borstelende/poetsende bewegingen ingedeeld worden in 2 soorten:

 • Bij dit type elektrische tandenborstels wordt verwacht dat je nog steeds de poetsende/borstelende bewegingen maakt. De vibraties zorgen ervoor dat er bij het poetsen meer micro – bewegingen ontstaan, zodat tandplak en vuil loskomen.

 

 • Roterend – oscillerend. Bij dit type elektrische tandenborstels hoef je alleen nog de tandenborstel van de ene naar de andere tand te bewegen; de roterend – oscillerende (heen – en weer) borstelende bewegingen van de tandenborstel doen al het poetswerk voor je.

 

 • Extra features elektrische tandenborstels
  Naast de eigenschap dat je tanden automatisch gepoetst/geborsteld worden, hebben elektrische tandenborstels vaak meerdere features. Wat er allemaal voorkomt, is afhankelijk van de soort en het merk.
 • Een van de feautures is een LCD scherm waarop de poetstijd en soms, smiley icoontjes staan afgebeeld. De bedoeling hiervan is dat je gemotiveerd wordt om optimaal te poetsen.

 

 • Sommige elektrische tandenborstels komen met een druk sensor. Het kan weleens voorkomen dat je te hard poetst, waardoor er grote druk wordt uitgeoefend en het tandvlees beschadigd raakt. Om dit te voorkomen, wordt er een druk sensor ingebouwd, die bij het waarnemen van een te grote druk een waarschuwend geluidje laat horen of het apparaat uitschakelt.

 

 • Vele elektrische tandenborstels komen ook met de zogenaamde cleaning modes oftewel mate van schoonmaak efficië Denk aan modes als Sensitive, Daily care, Whitening, enz. Zo kan je je tandenborstel aanpassen aan de schoonmaak die je op dat moment nodig hebt.

 

 • De meeste recente designs van elektrische tandenborstels hebben ook de optie van Bluetooth verbinding. Deze verbinding zorgt ervoor dat je data kan uitwisselen met bijvoorbeeld je smartphone. Het gaat dan om data als poetstijd en cleaning modes. Deze data kan ook weer gekoppeld worden aan een app, die je helpt om poetsefficiëntie te verhogen.

Zoals je ziet zijn elektrische tandenborstel zeer geavanceerd en kunnen ze het je erg makkelijk maken bij het poetsen. Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen. Zo zijn elektrische tandenborstels nogal aan de prijzige kant en reizen met zo een tandenborstel is niet altijd handig; niet alle hotels hebben bijvoorbeeld mogelijkheden om de tandenborstel op te laden. Uiteindelijk ligt de keuze toch aan jouw en met onze top 5 helpen we je alvast daarbij.