Elektrische producten

In de keuken zijn pannen onmisbare gereedschappen die worden gebruikt voor het bereiden van allerlei heerlijke gerechten. Of je nu een beginner bent in de keuken of een ervaren chef-kok, het is belangrijk om te weten welke pannen het meest geschikt zijn voor verschillende kook taken. In deze blog gaan we de 7 meest gebruikte pannen in huis verkennen en hun specifieke toepassingen bespreken.

Koekenpan

De koekenpan, ook wel bekend als een braadpan of een bakpan, is waarschijnlijk de meest gebruikte pan in de keuken. Deze pan heeft een platte bodem en lage zijkanten, waardoor het perfect is voor het bakken van alles, van eieren en pannenkoeken tot vlees en groenten. Koekenpannen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals roestvrij staal, gietijzer en anti-aanbak, en zijn geschikt voor vrijwel elke kookplaat.

Sauspan

Een sauspan, ook wel een steelpan genoemd, is een kleine pan met hoge zijkanten en een lange steel. Deze pan is ideaal voor het verwarmen van sauzen, het smelten van boter, het koken van granen zoals rijst en quinoa, en het blancheren van groenten. De hoge zijkanten helpen spatten te voorkomen en de lange steel maakt het gemakkelijk om de pan te hanteren.

Soeppan

Een soeppan, zoals de naam al doet vermoeden, is ontworpen voor het maken van soepen, bouillons en stoofschotels. Deze pan heeft meestal een grote capaciteit en hoge zijkanten, waardoor het gemakkelijk is om grote hoeveelheden vloeistof te bevatten. Soeppannen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder roestvrij staal, aluminium en gietijzer, en zijn voorzien van een deksel om de warmte en het vocht vast te houden tijdens het koken.

Steelpan

Een steelpan, ook wel een kleine sauspan genoemd, lijkt op een sauspan maar heeft een kleinere capaciteit en kortere zijkanten. Deze pan is ideaal voor het verwarmen van kleine hoeveelheden vloeistof, het smelten van boter of chocolade, en het maken van sauzen en glazuren. De steel maakt het gemakkelijk om de pan te hanteren en te gieten.

Wokpan

Een wokpan is een veelzijdige pan die vaak wordt gebruikt in de Aziatische keuken. Deze pan heeft een grote, ronde bodem en hoge zijkanten, waardoor het ideaal is voor het snel roerbakken, frituren en stomen van groenten, vlees en vis. Wokpannen zijn meestal gemaakt van koolstofstaal of gietijzer en worden vaak gebruikt met een speciale wokbrander voor optimale warmteverdeling.

Braadpan

Een braadpan, ook wel een stoofpan genoemd, is een diepe, zware pan met een deksel, ontworpen voor langzaam koken op lage temperaturen. Deze pan is ideaal voor het braden van vlees, het maken van stoofschotels en het sudderen van soepen en sauzen. Braadpannen zijn meestal gemaakt van gietijzer of geëmailleerd gietijzer en zijn voorzien van dikke wanden en een goed sluitend deksel om de warmte vast te houden tijdens het koken.

Grillpan

Een grillpan is een speciaal type pan met een geribbelde bodem, ontworpen voor het grillen van vlees, vis en groenten binnenshuis. Deze pan geeft voedsel mooie grillstrepen en een heerlijke rokerige smaak, vergelijkbaar met een barbecue. Grillpannen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder gietijzer, aluminium en roestvrij staal, en zijn geschikt voor gebruik op alle kookplaten. De grillpan en andere pannen vind je in de mooiste pannensets bij Van ‘t Ende