Elektrische producten

Virtual Reality

Virtual reality is een fascinerende manier om te reizen met niets meer dan de kracht van technologie. Met een headset en motion-tracking technologie laat VR je rondkijken in een virtuele ruimte alsof je er echt bent, of een spel spelen alsof je erin zit. Dit zijn de top headsets die je nu kunt kopen. Lees verder voor onze keuzes, gevolgd door alles wat je moet weten over VR om een verstandige aankoop te doen.

1. Apple Vision Pro

De Vision Pro is Apple’s eerste stap in AR en VR, hoewel Apple het zelf voorzichtig probeert te omschrijven als een “ruimtelijke computer” in plaats van een headset. Wat je het ook noemt (wij beschouwen het als een AR/VR/mixed reality headset), de Vision Pro is een ontzettend ambitieus apparaat dat goed is voor werk en plezier. De headset maakt gebruik van oog- en handtracking die een veel intuïtievere en natuurlijkere besturing heeft dan alles wat we hebben getest. Hoewel dit apparaat een eerste generatie apparaat is op een pas gelanceerd platform (VisionOS), is het verrassend uitgebreid.

We draaien er niet om heen: de Vision Pro is voor mensen met diepe zakken. De Vision Pro kost namelijk € 3.244,50, enkele malen meer dan elke andere headset die we hebben getest. Dat is duur, zelfs voor early adopters. Maar goed nieuws: de verwachting is dat Apple waarschijnlijk nog betere en/of goedkopere versies zal maken in de komende jaren. Bovendien heeft de Vision Pro een paar software omissies en stabiliteitsproblemen die kunnen worden opgelost met patches.

Voordelen van de Apple Vision Pro
– Beste AR/VR-interface die we hebben gezien
– Toonaangevende oog- en handtracking
– Geen fysieke controllers nodig
– Scherp, kleurrijk display
– Uitstekende videodoorgang
– Veel visionOS-apps en functies

Nadelen van de Apple Vision Pro
– Korte batterijduur
– Zwaar ontwerp wordt oncomfortabel
– iPad-app-compatibiliteit

2. Meta Quest 3

De Meta Quest 3 kost € 200 meer dan de Quest 2, maar heeft kleurencamera’s ingebouwd die augmented reality-ervaringen haalbaar maken. Samen met een hogere resolutie en een snellere processor – een processor die meer kracht biedt dan zelfs de Quest Pro. Sterker nog, het enige wat de Pro beter maakt dan deze heads is de geweldige oogtrackingtechnologie. Wil je Virtual Reality ervaren zonder kabels? Dit is de standalone headset voor jou. De Quest 3 is draadloos, krachtig, scherp, en je kunt er doorheen kijken in kleur. De Quest 2 is een goed startpunt als je minder wilt uitgeven, maar de Quest 3 is zoveel stappen beter dat het de extra kosten waard is.

Voordelen van de Meta Quest 3
– Kleuren doorgangs camera’s stellen je in staat om je omgeving duidelijk te zien
– Hoge resolutie beeld
– Krachtige processor
– Comfortabel ontwerp

Nadelen van de Meta Quest 3
– Korte batterijduur
– Gebrek aan oogtracking technologie

3. Meta Quest Pro

De Meta Quest Pro is een indrukwekkende headset die coole oogtracking en gezichtstracking technologie biedt. Het kost echter aanzienlijk meer dan de Quest 2 en Quest 3, dus je moet echt overtuigd zijn door de oogtracking om dit te kopen. De Meta Quest Pro is voor professionals die een capabele VR-headset nodig hebben om samen te werken én voor enthousiastelingen die willen spelen met de uitstekende oogtracking en gezichtstracking technologie.

Voordelen van de Meta Quest Pro
– Verbeterd ontwerp met een comfortabelere pasvorm dan de Quest 2
– Coole oog- en gezichtstracking technologie
– Kleur doorgangs camera
– Oplaadbare headset en controllers
– Vereist geen pc om te werken

Nadelen van de Meta Quest Pro
– Duur
– Meta Horizon’s metaverse is vaak leeg en soms buggy
– Korte batterijduur

4. Meta Quest 2

De Quest 2 (voorheen de Oculus Quest 2) is Meta’s standalone VR-headset. Het is betaalbaar voor een VR-platform, en je hebt geen kabels of extra hardware nodig. Het wordt aangedreven door mobiele componenten, specifiek de Qualcomm Snapdragon 865 chipset, en dat is genoeg om vermakelijke VR-ervaringen te draaien. Het heeft een ontzettend uitgebreide bibliotheek van die ervaringen, dus je zult zeker iets leuks vinden. Je kunt het ook gebruiken als een op pc aangesloten headset met een Link-kabel.

Dit is een top VR-headset, maar zijn opvolger, de Meta Quest 3, is op alle fronten overtuigender (inclusief een snellere processor, een hogere resolutie display en kleuren doorgangs camera’s). Zoals net besproken, kost de Quest 3 iets meer wat betekent dat de Quest 2 de beste budgetvriendelijke VR-headset is die je kunt kopen. Als je VR wil verkennen zonder veel geld uit te geven, is dit een geweldig startpunt.

Voordelen van de Meta Quest 2
– Heeft geen kabels nodig
– Scherp beeld
– Krachtige processor
– Nauwkeurige bewegingstracking
– Optionele pc-verbinding via accessoirekabel

Nadelen van de Meta Quest 2
– Korte batterijduur

5. Sony PlayStation VR2

De PlayStation VR 2 is een aanzienlijke upgrade ten opzichte van het origineel, waarbij de kracht van de PlayStation 5 wordt gecombineerd met nieuwe oogtrackingen bewegingsbesturingstechnologie die VR-games nog meeslepender maakt. Bovendien heeft de lichtgewicht headset indrukwekkende specificaties, waaronder een scherp OLED-display dat een afbeelding van 2.000 bij 2.040 pixels naar elk oog levert.

De PS VR2 is voor gamers die volledig willen gaan voor Sony’s visie van de volgende generatie van Virtual Reality. De headset is immers niet goedkoop (€ 500) en het ontbreekt aan achterwaartse compatibiliteit met originele PlayStation VR-games. Deze comfortabele en indrukwekkende hardware heeft echter een sterke lanceringsbibliotheek die bijvoorbeed Horizon: Call of the Mountain en de Jurassic World Aftermath Collection omvat.

Voordelen van de Sony Playstation VR2
– Uitstekende graphics en geluid
– Sterke lanceringsbibliotheek
– Handige oogtracking technologie
– Lichtgewicht bouw
– Gemakkelijk in te stellen

Nadelen van de Sony Playstation VR2
– Niet compatibel met PlayStation VR-games

Welke VR-headset is het beste?

Moderne VR-headsets vallen nu onder een van de twee categorieën: bekabeld of standalone. Bekabelde headsets, zoals de HTC Vive Pro 2, PlayStation VR en Valve Index, zijn fysiek verbonden met pc’s (of in het geval van de PS VR 2, een PlayStation 5). Hun kabels maken ze een beetje onhandig, maar door alle videobewerking in een doos te stoppen die je niet direct aan je gezicht hoeft te binden, kan je VR-ervaring veel complexer zijn. Ofwel externe sensoren of naar buiten gerichte camera’s bieden volledige 6DOF (zes graden van vrijheid) bewegingstracking voor zowel je hoofd als je handen, dankzij controllers met bewegingsdetectie.

Standalone headsets

Standalone headsets bieden de grootste fysieke vrijheid door volledig de kabels te verwijderen en geen extern apparaat te vereisen om de verwerking te behandelen. De Meta Quest 2, Quest Pro en Quest 3 gebruiken vergelijkbare naar buiten gerichte camera’s als de nu stopgezette Oculus Rift S om 6DOF-bewegingstracking te bieden, en vergelijkbare 6DOF-bewegingsbediening. Ze hebben niet op zichzelf de verwerkingskracht van een toegewijde gaming-pc, maar hun krachtige mobiele processors (vooral de Snapdragon XR2+ van de Quest Pro) leveren gedetailleerde, vloeiende graphics. Ze ondersteunen ook pc-gebonden Virtual Reality met een optionele kabel.

De Apple Vision Pro is verreweg de meest geavanceerde van de standalone headsets, en de meest geavanceerde headset in het algemeen. Apple noemt het geen VR-headset maar eerder een “ruimtelijke computer”, maar als apparaat lijkt het erg op de Quest Pro. Het vertrouwt volledig op oog- en handtracking voor controle en heeft de meest intuïtieve interface die we tot nu toe hebben gezien. Het kost ook bijna €3300, wat een enorme investering is in vergelijking met elke andere headset in deze lijst.

De “ruimtelijke reality” -headset

De “ruimtelijke reality”-headset van Sony die werd aangekondigd op CES 2024 is het andere model om in de gaten te houden. Details zijn schaars, maar Sony zegt dat het zal draaien op een Qualcomm Snapdragon XR2+ chip, wat aangeeft dat het een standalone headset zou kunnen zijn zoals de Meta Quest. Interessanter zijn de controllers: een ring en een staf die zijn ontworpen voor “intuïtieve interactie met 3D-objecten en nauwkeurig wijzen”. Gericht op content creators, kan het een belangrijke release zijn voor VTubers en andere streamers.

Op zoek naar een VR experience voor een groep?
Als je graag met een groep vrienden of collega’s de wereld van Virtual Reality wil ervaren zonder zelf alle brillen te moeten kopen, is het ook mogelijk om een evenement te organiseren. Er zijn genoeg aanbieders die een VR experience op locatie aanbieden.