Elektrische producten

Het is voor veel mensen onduidelijk of elektrische steps nu wel of niet legaal zijn. In het straatbeeld kom je behoorlijk veel mensen tegen die een elektrische step gebruiken. Maar misschien heb je ook al eens verhalen gehoord van mensen die bekeurd zijn. Hoe zit het nu precies met elektrische steps? Zijn ze verboden of zijn er ook legale steps te verkrijgen? Wij geven je graag een antwoord op die vraag. We kunnen je alvast meedelen dat het zeker mogelijk is om legale steps te krijgen, maar lang niet iedere step is toegestaan.

Welke steps zijn toegestaan?

Voorheen had je altijd een elektrische step met kenteken nodig. Inmiddels is het echter niet langer noodzakelijk om over een kenteken te beschikken. Wel moet de step nog aan een aantal belangrijke eisen voldoen. De step moet bijvoorbeeld gekeurd zijn om de openbare weg op te mogen. Daarnaast moet je een WA-verzekering voor de step afsluiten en een verzekeringssticker op de step plakken.

Om goedgekeurd te worden moet een elektrische step aan een aantal voorwaarden voldoen. Hij moet over een stuur en werkende verlichting beschikken. Daarnaast heeft de step rode en witte of gele reflectoren nodig. Ook is een voertuigidentificatienummer vereist als je met de step op de openbare weg wilt.

Koop een step die al goedgekeurd is

Sommige fabrikanten en leveranciers hebben hun steps al laten keuren, waardoor je met deze modellen gewoon de weg op kunt. De meeste e-steps zijn echter niet gekeurd. Een step kopen die nog niet gekeurd is, is minder aantrekkelijk. Je moet de step dan als particulier laten keuren en daar zit ook een kostenplaatje aan vast. Bovendien kan hier behoorlijk veel tijd overheen gaan en loop je het risico dat de step afgekeurd wordt. Het best is dus om een legale step te bestellen bij een aanbieder als Zerosteps.nl.

Aan welke regels moet je als bestuurder voldoen?

Als bestuurder van een elektrische step moet je ook aan een aantal regels voldoen. Je moet minimaal 16 jaar oud zijn en moet op het fiets of bromfietspad rijden. Het is niet toegestaan om op de stoep te rijden. Daarnaast mag je niet onder invloed van alcohol of drugs deelnemen aan het verkeer en mag je ook niet je telefoon gebruiken tijdens het steppen. In principe volg je dus de normale verkeersregels als je een elektrische step bestuurt. De e-step valt voor de Nederlandse wetgeving onder de bijzondere bromfietsen.