Elektrische producten

Bij het installeren van zonnepanelen komt meer kijken dan het leggen van de panelen op je dak. Er zijn namelijk verschillende onderdelen nodig om de hele installatie te laten werken en jou een maximale energieopbrengst te verzorgen. Welke dat precies zijn en waarom ze zo belangrijk zijn, vertellen we je in deze blog.

De panelen zelf

Goed, een zonnepaneleninstallatie functioneert natuurlijk niet zonder de panelen. De panelen bevatten cellen die de zonne-energie opnemen. Deze energie kun je echter niet meteen gebruiken, want deze moet nog omgezet worden in elektriciteit. Hoe? Dat gebeurt door middel van elektronen, die door het licht in zonnecellen worden geactiveerd. Meestal worden de panelen met beugels, rails en klemmen vastgezet. Vergis je niet: zonnepanelen leveren ook energie en rendement op als de zon niet schijnt, al is dat natuurlijk wel minder dan op zonnige dagen.

De omvormer

Een ander belangrijk onderdeel is de omvormer. De stroom die namelijk in de zonnepanelen wordt geproduceerd, is de zogenoemde gelijkstroom (deze heet zo omdat de elektronen in dezelfde richting bewegen als ze worden geactiveerd). Deze is echter nog geschikt voor gebruik in je huis. In huis gebruik je namelijk wisselstroom. De omvormer zorgt er dus voor dat je de juiste stroom krijgt. Middels kabels worden de zonnepanelen verbonden aan de omvormer en de omvormer weer op zijn beurt met het elektriciteitsnet.

Optimizers

Als je te maken hebt met een vervuild paneel of schaduw, kan dat ervoor zorgen dat de panelen minder presteren dan je zou willen. Een optimizer kan ervoor zorgen dat deze nadelige effecten worden verminderd. Deze optimizer kan elk paneel afzonderlijk monitoren en zonodig de stroom in de minder presterende panelen aanpassen. Dit optimalisatieproces gebeurt voordat de stroom van de zonnepanelen naar de omvormer toe gaat. Een optimizer is in sommige gevallen niet nodig en dit onderdeel is dan ook niet verplicht.

Apps om te monitoren

Zonnepanelen leveranciers willen in de meeste gevallen laten zien wat zonnepanelen precies opleveren. Gebruikers krijgen dan toegang tot een app waarmee je precies kunt zien wat je zonnepanelen opleveren. Daarnaast kun je meteen ingrijpen als je merkt dat de zonnepanelen niet naar behoren presteren.

Waarom energie besparen met zonnepanelen

Twijfel je nog of energie besparen met zonnepanelen ook iets is voor jou? Qua installatie worden alle zorgen uit handen genomen door een bedrijf zoals Megasolar. Het leggen van de zonnepanelen duurt ongeveer 3 uur, afhankelijkheid van het soort dak en het aantal zonnepanelen.